Blue Flower

Na de prachtige zomervakantie in Bretagne en de start van een nieuw school –en werkjaar moest er ook in huis worden geschilderd en opgeruimd. Zodoende waren we in oktober wel weer even aan leuke onderbreking toe.

Via Internet hebben we een hotel geboekt – wat niet meeviel, want Tom ging mee en een familiekamer is in Berlijn moeilijk te vinden.

Na 7 uur rijden (mede door een flinke file bij Hannover) reden we om 21.00 uur met de auto de parkeergarage (bewaakt en verderop gelegen!) van het hotel in en waren we om 21.00 uur op de kamer.

De volgende dag eerst kaarten voor de U-bahn gekocht en als eerste naar Checkpoint Charlie gereden. Toch bijzonder om daar te staan – het Mauermuseum dat er bij ligt is de moeite van het bekijken waard. We waren diep onder de indruk.. zeker als je bedenkt dat dit zich nog niet zo heel lang geleden echt heeft afgespeeld!

Bij het wandelen door “de Mitte” kwamen we allerlei historische punten, monumenten en beelden tegen zoals het monument voor alle gevallen Joden (2700 blokken beton).

Na heerlijke warme chocomelk tegen de kou liepen we richting de Reichstag bleek er een enorme rij te staan dus we besloten op een andere dag vroeg terug te komen en liepen door richting de Brandenburger Tor. Ook een mooi monument met een gigantisch plein. Via "Unter den Linden" en de meest waanzinnige (dure) winkels liepen we verder en moest natuurlijk de befaamde currywürst geproefd worden …mwah…

Op de Alexanderplatz domineren de tv-toren en de enorme winkels.

We besloten door te lopen naar de Berliner Dom - meer dan de moeite waard! Daarna werd het avond en kregen we trek. In de gids 100% Berlijn hadden we goede kritieken gelezen over Mr. Vuong dus na enig wandelwerk en zoeken vonden we deze kleine Vietnamese eettent. De mensen staan er inderdaad tot op de hoek van de straat te wachten om een plekje te bemachtigen en je moet niet al te kieskeurig zijn over een zitplaats – je gaat zitten waar plek vrijkomt ook al zitten er andere mensen aan de tafel of op de bank. Het eten is hier werkelijk GEWELDIG!

In het donker gaan we weer terug richting Brandenburger Tor die nu prachtig verlicht is. Ook de gebouwen eromheen worden spectaculair en kunstzinnig verlicht.

De volgende dag zijn we vroeg op en gaan we richting de Kurfüstendamm. Daar kijkt Tom zijn ogen uit in een enorme platenwinkel en zijn we stil bij het orgelspel in de bijna lege Gedächtniskirche.

Iets verderop zit een Hardrockcafé dus daar wordt de hongerige maag gestild. Met de U-bahn gaan we richting het “oude” Oost-Duitse deel en bewonderen de diverse beschilderingen van de voormalige muur die hier nog staat. Prachtige kunstwerken zitten er bij. Via een brug lopen we de wijk Friedrichshain van het voormalig Oost-Duitse deel binnen en direct valt het verschil op met het deel waar we vandaan komen: enorme blokken met kleine appartementen, weinig ruimte, weinig groen..

Het is wel een wijk in opkomst – in een pizzeria zijn op de muur nog duidelijk teksten, plakkaten e.d. van die periode te bewonderen en de winkeltjes in de straat zijn futuristisch, apart en kunstzinnig. Tom scoort er een mooi Adidas-jack met een Star-wars opdruk erop (the Dark Side). Apetrots en de jas moet onmiddellijk aan…

Met de U-bahn rijden we richting de Rosenthaler straat met veel leuke winkeltjes en restaurantjes. De tapas-bar is een uitkomst en zo komen we laat terug in het hotel.

Na een ontbijtje zijn we al om 08.00 uur bij de Reichstag! (En dat was op tijd, want toen we om 09.30 uur weer buiten kwamen stond er al weer een rij tot halverwege het grasveld..!) Van het parlement zelf hebben we weinig gezien, maar de wandeling op en door de koepel was FANTASTISCH. Niet alleen de architectuur is waanzinnig maar ook het uitzicht. En het was prachtig weer dus we keken ver weg.

Daarna richting het hotel, een kop koffie gedronken, ingepakt en om 10.30 uur reden we de parkeergarage uit. Om 17.00 uur waren we weer thuis.